Pas het bottom-up topdown kader van het waarnemen toe op
1. de filmende toerist
2. de brandweercommandant
3. de psycholoog
Vergeet de context van het gedrag niet.

Toeristen filmen verdrinkende vrouw


Mont Saint-Michel.- Tientallen toeristen nabij de historische abdij Saint-Michel hebben passief toegekeken, of zelfs video-opnames gemaakt van een jonge vrouw die verdronk in zee in een wanhoopspoging om haar verdrinkende kind te redden.


De feiten dateren van vorig weekend, maar raakten pas nu bekend toen boze handelaars de Franse media attent maakten op het onmenselijk gedrag van toeristen. Eén inwoner had zelfs een toerist horen zeggen: "Ik heb het allemaal op band."
Mont Saint-Michel is een piepklein eiland, bekroond met een middeleeuwse abdij, dat vlak voor de Normandische kust ligt. Het stroomt bij hoog water onder maar is bij eb vanuit de kust al wandelend te bereiken. Het wordt elk jaar door miljoenen toeristen bezocht.
Maandag maakten de zesjarige Franse Victorine Guillernee en haar moeder Marie-Noëlle (42) een wandeling rond de voet van het eiland, toen het kind plots in een diepe plas viel. In de opkomende vloed probeerde de wanhopige moeder tevergeefs haar kind te redden.
Toeristen die zich op hogere gedeelten van het eiland bevonden, keken bij tientallen toe, zonder dat ook maar één aanwezige pogingen ondernam het tweetal te helpen. Toen een café-eigenaar kwam kijken waarom alle toeristen vóór zijn zaak bleven staan, zag hij wat er gebeurde en sloeg meteen groot alarm. Twee brandweerlieden slaagden erin het meisje te redden, maar voor de moeder kwam alle hulp te laat.
Brandweercommandant Michel Percevault eiste een openbaar onderzoek: "Ik ben ontzet door het gebrek aan burgerzin bij alle toeschouwers. Ze hebben met honderden staan toekijken hoe een mensenleven totaal nutteloos verloren ging Iedereen dacht dat iemand anders wel alarm zou slaan. Daardoor duurde het tenminste tien fatale minuten voor ons team, dat tijdens de zomer permanent hier verblijft, gewaarschuwd kon worden."
Mevrouw Guillernee is het derde verdrinkingsslachtoffer in tien jaar in Saint-Michel.


Uit: Belang van Limburg

 


All rights reserved © P. Timmermans 2007